BIX Magazin
2019-02-22
Nem taxi, nem UBER – Oszkározni legális!
2017-03-24
-
Gárdos Réka

Az Oszkározók közösségét Bruti (Tóth Imre) is erősíti. A debreceni humorista, zenész szerint az Oszkár nem csak költségtakarékos, hanem a környezetet is kíméli.

„Öt éve azért kezdtem Oszkározni, mert nagyon magasak voltak a benzinárak, másrészt borzasztóan untam már az M3-as Budapest–Debrecen szakaszát. Mindent megpróbáltam, meghallgattam az összes hangoskönyvet, filmsorozatokat néztem, illetve nem néztem, mert vezettem, de a hangjukat hallgattam. Aztán az az ötletem támadt, hogy ha már úgyis jövök-megyek, hozok-viszek emberkéket. Azóta is élvezem, jó fej, vicces közönség az Oszkáros”- nyilatkozta Bruti.

Az elmúlt években nagy port kavart a városi személyszállítás terén mobiltelefonos alkalmazással közvetítést végző rendszerek (Uber, Wundercar) megjelenése. Hogy miben különbözikaz Oszkár? Miért működhet még és hova tovább? A telekocsizás és a taxizás vagy uberezés között hatalmas különbség van.

Az idén 10. születésnapját ünneplő Oszkárt (Online Személyfuvar Közvetítő Rendszer) két lelkes fiatal programozó Gyürüs Máté és Prácser Attila indította el, azzal a céllal, hogy az utazni kívánó autósok útitársat találhassanak költségeik csökkentése, vagy egy jó hangulatú közös utazás érdekében.

Az autós az Oszkáron meghirdetett időpontban mindenképp utazik, és csak az adott utazással kapcsolatos közvetlen költségeit osztja meg. Az utas pedig választ, a neki legszimpatikusabb sofőrt. 

2007-ben még csak néhány 100 autós használta, majd egy pár éven belül, elkezdték felfedezni maguknak az üzleti sofőrok is, de az Oszkárosok, erre a Attiláék erre a "problémára" is megoldást találtak. Hogy mit?

Nem mi hívtuk be őket, számunkra is  új helyzetet teremtettek, nem tudtuk mi lenne a jó döntés. Először ellenérzéssel voltunk a dolog felé, mivel első megközelítésre a telekocsi egy szép, humánus, jó közösség, ahol megoszlanak a költségek és az emberek beszélgetni tudnak egymással. De ha jobban megnézzük, akkor az üzletiek plusz kínálatot teremtenek, ami jellemezően nem rosszabb, mint egyéb alternatívák, például a busz vagy vonat. Szóval én ezzel úgy voltam anno, mikor döntést kellett hozni, hogy oké, ez egy jó esély a közlekedési lehetőségek bővítésére, de akkor nagyon különböztessük meg őket a magánsofőröktől és fegyelmezett, szabályos működést várjunk el tőlük!

Források
http://blog.oszkar.com/nem-szeretnek-mondjuk-ot-kilo-heroinnal-autozni/
http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

 

Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2018-01-23
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Kiindulásként fontos rögzíteni, vezessünk bármilyen vállalkozást, az kizárólag a kapcsolatainkon keresztül nyer értelmet. 
2018-01-08
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Networking, review, mastermind,  engagement, collaboration. Divatos kifejezések, melyek ma már a legtöbb üzleti beszélgetésben szerepelnek, pedig néhány éve még alig tudtunk róluk valamit.
2017-12-17
-
Hajba Máté
Vége a találgatásoknak. Az elmúlt hetek, hónapok arról szóltak, hogy a Bizalmi Kör egy korszak határához ért. Ilyen időszakokban a döntések súlya megnő, hiszen jó megoldásokkal nagyot léphet előre a cég, míg a rossz döntések hátravethetik akár évekre. Érdekel, merre megyünk tovább?   
2017-11-19
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Vannak dolgok, amik a szemünk előtt történnek. Látjuk őket, valahol a tudatunk mélyén észleljük, de nem gondolunk bele a valódi jelentőségükbe, pedig sokszor a különbséget jelentik siker és kudarc között.   
2017-11-17
-
Habis Melinda
Ahogy korábbi cikkünkből kiderül, ha hosszú távon ér minket jelentős munkahelyi nyomás, az könnyen túlterhelhet minket lelkileg,  szinte észrevehetetlenül léphetünk rá a motiválatlansághoz, érzelmi egyensúlyunk felborulásához vezető útra. 
2017-10-16
-
Habis Melinda
Az ember azt gondolhatná, hogy ha jól megy az üzlet, egyre több az elégedett ügyfél, szépen emelkedik a bevétel az örömmel tölt el bennünket. Hogyan lehet az, hogy hosszú távon mégis negatívan hat ránk ez a változás?
2017-09-28
-
Bencze Melinda
Minden üzleti vállalkozásnak akkor van létjogosultsága, ha profitot termel. Az ügyvezetőnek/cégtulajdonosnak pedig ennek mértéke különösen fontos. Adódik a kérdés, hogyan érhetjük el, hogy magasabb legyen ez a nyereség?
2017-09-20
-
Bencze Melinda
Az Airbnb szálláshely szolgáltatás 2008-ban lépett az online piactérre. A működési elv egyszerű: a felületre bárki feltöltheti a kiadó szobája (netán szobájának egy része), vagy lakása, háza adatait, és a világ bármely táján élő böngésző lefoglalhatja ezt tetszőleges – nyilván a kiadónak is megfelelő – időintervallumra.
2017-08-09
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Szeretsz egyszerre több dolgot csinálni? Jobb lesz, ha gyorsan abbahagyod! Mondjuk is, hogy miért!
2017-08-04
-
SuperAdmin
Gondoltál már arra, hogy akár kedvenc kávézódban is összefuthatsz céged következő jelentős ügyfelével.
2017-08-04
-
SuperAdmin
8 jel, ami után azonnal húzd be a kéziféket.
2017-08-04
-
SuperAdmin
Teljesen mindegy hány éves vagy és mennyi tapasztalat áll mögötted, ezeket a tulajdonságot mindig a hasznodra vállnak.
2017-07-25
-
SuperAdmin
Ahol megtanulhatod üzleti erőforrásként használni a bizalmat.
2017-06-30
-
SuperAdmin
Hat történet, amiből erőt meríthetsz a folytatáshoz.
2017-06-26
-
Hajba Máté
A vezető feladatairól, motivációról, sikerekről és történetekről Dr. Török Lászlóval, a TabuLator Management Consulting alapítójával beszélgettünk.
2017-06-06
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Interjú a Business & Café blog szerzőivel
2017-05-25
-
SuperAdmin
Te mennyire vagy jártas a vállakozók dzsungelében?
2017-05-17
-
Hajba Máté
Miért éri meg hosszútávon egy cégnél maradni? Miért fontos az ígéretek megtartása? Mire figyeljenek a jővő vállalatai? Keleti Józseffel,  a Bisnode D&B Magyarország Kft ügyvezető igazgatójával beszélgettünk motivációról, trendekről és persze a bizalomról.
2017-05-11
-
Hajba Máté
Mikor sikeres vállalkozásokról beszélünk, az embereknek általában a netes és tech multik, Google, Facebook, vagy Apple jut eszükbe. A globális, nagyvárosi cégek mögött azonban megbújnak más sikertörténetek is
2017-04-12
-
Gárdos Réka
Napjaink világa egyre kevesebb mesébe illő történettel lát el minket, pedig ezekre a megvalósult álmokra igen nagy a szükség. Egy ilyen csoda a következő történet.